Prihodi T-HT-a pali 3,6, a dobit 2,1 posto

Bez autora
Oct 30 2011

Recesija i posebni porez prouzročili su pad prihoda T-Hrvatskog telekoma (T-HT) u prvih devet mjeseci ove godine, dok je neto dobit ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju poslovni rezultati te kompanije. U prvih devet mjeseci neto dobit T-HT-a iznosila je 1,483 milijarde kuna, što je 2,1 posto manje nego lani u tom razdoblju. Ukupni prihod kompanije dosegnuo je 6,092 milijarde kuna, što je gotovo nepromijenjeno u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Doprinos Combisa, regionalnog sistemskog integratora, u tom je razdoblju bio 281 milijun kuna, što je 171 milijun više nego lani. U izvješću se navodi da su prihodi T-HT-a manji za 7,6 posto u odnosu na 2010. ako se isključi Combisov doprinos i priznavanje prihoda nakon promjene vijeka trajanja odnosa s korisnikom, što ima pozitivni doprinos na prihode od 73 milijuna kuna.

Prihodi T-HT-a pali 3,6, a dobit 2,1 postoRecesija i posebni porez prouzročili su pad prihoda T-Hrvatskog telekoma (T-HT) u prvih devet mjeseci ove godine, dok je neto dobit ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju poslovni rezultati te kompanije, objavljeni u petak.

U prvih devet mjeseci neto dobit T-HT-a iznosila je 1,483 milijarde kuna, što je 2,1 posto manje nego lani u tom razdoblju.

Ukupni prihod kompanije dosegnuo je 6,092 milijarde kuna, što je gotovo nepromijenjeno u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Doprinos Combisa, regionalnog sistemskog integratora, u tom je razdoblju bio 281 milijun kuna, što je 171 milijun više nego lani.

U izvješću se navodi da su prihodi T-HT-a manji za 7,6 posto u odnosu na 2010. ako se isključi Combisov doprinos i priznavanje prihoda nakon promjene vijeka trajanja odnosa s korisnikom, što ima pozitivni doprinos na prihode od 73 milijuna kuna.

EBITDA se smanjila za 2,1 posto, na 2,8 milijardi kuna, dok je marža porasla s lanjskih 45,2 na 46 posto. Komentirajući poslovne rezultate, Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave T-HT-a i glavni direktor, izjavio je da u teškim gospodarskim prilikama ta je tvrtka još jednom postigla solidne rezultate uz prihode manje za 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dodao je da su nastavili provoditi čvrsto upravljanje troškovima te iskazali solidnu maržu EBITDA, pri čemu je Combis, pružatelj ICT-usluga, dao pozitivan doprinos njihovu poslovanju.

Unatoč stalnim regulatornim pritiscima i intenzivnom tržišnom natjecanju u svim područjima, zadržali smo vodeći položaj u svim segmentima poslovanja, kazao je Mudrinić.

Učinak naknade od šest posto na usluge u pokretnim mrežama u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 113 milijuna kuna, što je 11 milijuna manje nego u istom lanjskom razdoblju, stoji u izvješću T-HT-a. Ipak, mobilna telefonija tog telekoma podbacila je 10,3 posto iako raste broj korisnika, a fiksna je 8,5 posto manja u odnosu na prošlu godinu. »Vlada je predložila ukidanje naknade od šest posto na usluge u pokretnim mrežama, što bi, vjerujemo, trebalo pozitivno djelovati na na hrvatski telekomunikacijski sektor. No, postojeći regulatorni okvir i dalje odgađa ulaganja u komunikacijsku optičku infrastrukturu sljedeće generacije koja bi pomogla poticanju gospodarskog rasta u Hrvatskoj«, smatra Mudrinić.

T-HT razmatra nastavak sudjelovanja u privatizaciji kosovske telekomunikacijske tvrtke PTK. Prema nepotvrđenim medijskim izvješćima, kosovska je vlada obustavila postupak te će pravodobno najaviti novi. T-HT, pak, navodi da nije primio nikakvu službenu obavijest o tome.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik